Azerbaycan Cenaze İşlemleri

Azerbaycan cenaze nakil işlemleri için yapılması gereken bazı prosedürler vardır. Ülkemizde vefat etmiş olan Azerbaycan vatandaşına ait cenazenin ilgili ülkeye nakledilebilmesi için resmî kurumlardan alınmış birkaç belge gerekir. İlk alınması gereken belge ise Ölüm Belgesidir.

Ölüm belgesinin temin edilme şekli, ölümün gerçekleştiği yere ve ölüm nedenine göre farklılık gösterir. Eğer Azerbaycan vatandaşı olan kişi evde, doğal nedenlerle ölmüş ise bağlı bulunulan belediyeden tabip talep edilir. Belediye tarafından gönderilen tabip eve gelen durumu inceler ve ölüm belgesini düzenler. Ölüm hastanede gerçekleştiyse eğer, hastane doktoru tarafından Azerbaycan vatandaşının ölüm belgesi düzenlenir. Ölüm, eğer adli bir durumun bir parçası olmuş ise ölüm belgesinin hazırlanması Cumhuriyet Savcılıkları tarafından yapılır. Azerbaycan vatandaşının bedeni inceleme yapılması için Adli Tıp Kurumu’na gönderildi ise, ölüm belgesi Adli Tıp Kurumunca verilmelidir.

Azerbaycan Cenaze Nakil Belgeleri

Azerbaycan’a cenaze nakli için gereken ilk belge olan ölüm belgesinin alınmasından sonra, ilgili belgenin ilçe nüfus müdürlüğüne ulaştırılarak çok dilli ölüm belgesi de denen, Formül C belgesinin alınması gerekir. Formül C üzerinde Azerbaycan vatandaşı olan kişinin kimlik ve pasaport bilgileri bulunur. Bilgileri belgelere işlenen Azerbaycan vatandaşının cenazesinin naklinin yapılabilmesi için yol izin belgesi de alınması gerekir. Yol izin belgesi de belediye tarafından düzenlenir.

Bu belgeler hazırlandıktan sonra bedenin nakli için tahnit işlemleri yapılmalıdır. Tahnit işlemi naaşın temizlenmesi ve ilaçlanmasıdır. Tahnit işlemi yetkililerce raporlanır.

Azerbaycan Cenaze Nakil Süreçleri

Yukarıdaki evrakların tamamı, Azerbaycan vatandaşının cenazesinin nakil işlemlerinin yapılabilmesi için zorunludur. Herhangi birinin eksik olması kara ya da hava gümrük kontrol noktalarında sorun çıkartacaktır. Belgeler tamamlandıktan sonra bedenin nakil şekline uygun şekilde tabut seçimi yapılmalıdır. Bedenin işçine konulduğu tabut kurşun, metal çinko ya da sağlamlaştırılmış ahşaptan olmalıdır. Bedenin de çuval ya da kanvas örtü ile sıkıca sarılmış olması gerekir. Bedende bulaşıcı bir hastalık olması halinde tabur mutlaka lehimlemeli ve sızdırmazlığı sağlanmış olmalıdır.

Belgeler ve hazırlıklar tamamlandıktan sonra havayolu ile transfer gerçekleştirilecekse, nakli gerçekleştirecek havayoluna belgeler ve refakatçi bilgileri iletilir. Refakatçi olmadan yapılacak transferlerde ise tabutu karşılayacak kişinin bilgileri iletilir. Bu işlemler tamamladıktan sonra gümrük müdürlüğüne bilgi verilerek nakil işlemi sağlanabilir.

Gümrük müdürlükleri nakil onayı içi aşağıdaki belgeleri isterler:

  • Ölüm Belgesi
  • Formül C (Çok dilli ölüm belgesi)
  • Yol İzin Belgesi
  • Tahnit Raporu

Karayolu ile yapılan transferlerde bu belgeler kara sınır kapılarındaki gümrük müdürlüklerine, havayolu ile yapılacak olan transferlerde ise havalimanlarındaki gümrük görevlilerine teslim edilirler.

Özetlemek gerekirse, Azerbaycan vatandaşlarının cenaze nakil işlemleri için öncelikle doktor ya da adli makamlardan ölüm belgesi, Nüfus müdürlüklerinden çok dilli ölüm belgesi, belediyeden yol izin belgesi ve tasnif raporunun alınması gerekir. Bu işlemlerden sonra kara ya da hava sınır kapılarındaki gümrük görevlilerine belgelerin teslim edilmesi gerekir.